Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 9ης ΓΕΝΑΡΗ 2012


Προϋπολογισμός φορομπηξίας

Προϋπολογισμό φορομπηξίας με γενικευμένη μείωση κοινωνικών δαπανών - που στη λογική της ανταποδοτικότητας φέρνει νέα, πρόσθετα βάρη στα πλατιά λαϊκά στρώματα της Αθήνας με βαριά τέλη και φόρους όπως ζήτησε η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου - κατάρτισε για το 2012 και υπερψήφισε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα Δευτέρα η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δημοτική αρχή της Αθήνας. Ταυτόχρονα φέρνει ένα ανύπαρκτο ουσιαστικά τεχνικό πρόγραμμα με μηδαμινά κονδύλια για έργα και υπηρεσίες που θα ανακούφιζαν έστω κατάτι τα λαϊκά νοικοκυριά.
Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος στο δήμο με την «Λαϊκή Συσπείρωση» μεταξύ άλλων τόνισε ότι: Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών κι Εσωτερικών, βάσει κυβερνητικών οδηγιών και του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου. Προβλέπει μείωση αποδοχών προσωπικού πχ με αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, περικοπή κινήτρου απόδοσης, αύξηση ωραρίου, περιορισμό προσλήψεων, παραπέρα περικοπές λειτουργικών δαπανών με συγχωνεύσεις οργανισμών και περιορισμό επιχορηγήσεων με ό,τι αυτά συνεπάγονται για τους εργαζόμενους στον δήμο αλλά και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της Αθήνας.
Ο Νίκος Σοφιανός και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ Στ. Λάμπρου και Μ. Δανδουλάκης έκαναν φύλλο – φτερό το σχέδιο που παρουσίασε η δημοτική αρχή, επεσήμαναν και απέδειξαν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό φορομπηξίας καθώς: Προβλέπεται νέα μείωση στην κρατική επιχορήγηση (μέσω ΚΑΠ) κατά 15%. Τα προϋπολογιζόμενα πραγματικά έσοδα μέσω ΚΑΠ και αναμενόμενων έκτακτων επιχορηγήσεων ανέρχονται σε 198 εκατ. ευρώ, ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και λοιπά καταβλητέα από τον λαό σε 461 εκατ. ευρώ (σχέση 30% προς 70%). Ταυτόχρονα παραμένουν υψηλά τα τέλη σε καιρούς που το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 40%, όπως συντηρείται η κοροϊδία ότι τάχα η δημοτική αρχή ασκεί κοινωνική πολιτική φοροαπαλλάσσοντας από δημοτικά τέλη όλα κι όλα χίλια ρολόγια της ΔΕΗ σε σύνολο 500.000 που λειτουργούν στον Δήμο.
Στις κοινωνικές υποδομές, από τα μόλις έξι Δημοτικά Ιατρεία που καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες κόσμου καθημερινά λειτουργούν μόνον τέσσερα. Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κουβέντα για τα Κέντρα Πρόληψης (έτσι κι αλλιώς λειτουργούν ουσιαστικά μόνο τέσσερα, ένα υπολειτουργεί, στο 6ο και 7ο δημοτικό διαμέρισμα απλά δεν υπάρχουν καν).  Για το Δημοτικό Βρεφοκομείο που καλείται να εξυπηρετήσει χιλιάδες παιδιά συν τα συσσίτια που τροφοδοτεί ανά την Αθήνα το 2010 έδωσαν 34,910 εκατ., το 2011 προϋπολόγισαν 43 αλλά μέχρι τώρα έχουν δώσει μόλις 25, για το 2012 προϋπολογίζουν 32 (μείον 11 εκατομμύρια συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011). Στα τρία συγχωνευμένα πλέον Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (ΠΟΔΑ, ΟΝΑ, «Μουσικά Σύνολα», που στον ενιαίο πια προϋπολογισμό τους εισηγούνται ανοιχτά μεγαλύτερη «συμμετοχή» των δημοτών στα προγράμματά τους) το 2010 έδωσαν 42 εκατ. το 2011 με προϋπολογισμένα 37,7 ως τώρα έδωσαν τα 28, για το 2012 προϋπολογίζουν 30 (-25%). Στο πολυδιαφημισμένο τελευταία Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου το 2010 έδωσαν 2,640 εκατ., το 2011 προϋπολόγισαν 2,840 και για το 2012 2,400 εκατ., άρα μείωση  14,5% με επιπλέον άστεγους, άπορους, άνεργους, υποσιτισμένους να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης. Για τις Σχολικές Επιτροπές (διαχειρίζονται τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων) το 2010 εκταμίευσαν 3,695 εκατ., το 2011 προϋπολόγισαν 5 με εκταμιευμένα μέχρι στιγμής 3,095 εκατ., για το 2012 προϋπολογίζουν ακόμα λιγότερα μόλις 3,875.      
Τέλος καταψήφισαν το κυριολεκτικά ανύπαρκτο Τεχνικό Πρόγραμμα που προϋπολογίζει όλα κι όλα 21,379 εκατ. ευρώ για όλη την πόλη. Ενδεικτικό το στοιχείο ότι για έργα πρασίνου προβλέπει σε μια τσιμεντούπολη σαν την Αθήνα μόνο 2,228 εκατ. για έργα πρασίνου, ποσό μειωμένο κατά 10% σε σχέση και με αυτό το επίσης απαράδεκτο των 2,437 εκατ. του 2011 από το οποία ως τώρα έχουν εκταμιευτεί 252 χιλιάδες… Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν και το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσία του δήμου καθώς στήνεται έτσι ώστε να προωθήσει παραπέρα την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της δημοτικής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

R I X T A