Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προανήγγειλε απολύσεις η κυβέρνηση
Απολύσεις προανήγγειλε η κυβέρνηση από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, στην Κομοτηνή. Διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλου, ανακοινώθηκε μια «ιδιότυπη εφεδρεία στους δήμους», το οποίο σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μετακινούνται όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, όπως είπε. Ανακοίνωση που δεν προκάλεσε ουδεμία ένσταση, έστω, από την ΚΕΔΕ, η οποία επιμένει στη λογική της απασχόλησης με ημερομηνία λήξης και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, στη λογική δηλαδή της ανακύκλωσης της εργασίας, ως «ανάχωμα στην ανεργία». Η στάση αυτή επιβεβαιώνει και το ρόλο της ως ισχυρό σύμμαχο της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα, σε όλους τους τομείς, η υλοποίηση της πολιτικής που χρεοκοπεί τις λαϊκές οικογένειες.
Στην παρέμβασή της εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το «συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση με νέα βάρβαρα μέτρα που σφαγιάζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο, νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μεθοδεύεται η απελευθέρωση απολύσεων και σχεδιάζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 με 200.000 την επόμενη τριετία, ψαλιδίζονται υγειονομικές παροχές, πετσοκόβονται τα φάρμακα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Σε μια στιγμή λοιπόν που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εξαθλίωσης το σύνολο των μισθωτών εργαζομένων, έρχεται η ΚΕΔΕ, έρχεται η Τοπική Διοίκηση να δώσει χέρι βοήθειας άλλη μια φορά σε αυτή την πολιτική η οποία γεννά αυτά τα προβλήματα που έχει σήμερα η λαϊκή οικογένεια».
Σχολιάζοντας την «ανασυγκρότηση της χώρας» στην οποία θέλει να συνδράμει η ΚΕΔΕ, η Ελ. Παντελάκη υπογράμμισε: «Για ποια ανασυγκρότηση μιλάμε; Ποιος είναι ο πυρήνας της οικονομίας στο οποίο συμφωνείτε; Είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Και τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα; Να αφαιρείς προνόμια από τους εργάτες, από τους εργαζόμενους, να κάνεις όσο το δυνατόν πιο φτηνή την εργατική δύναμη και να δίνεις συγχρόνως προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, οι δυνάμεις οι δικές μας, που στηρίζει το ΚΚΕ, του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε όλους τους Δήμους και στις Περιφέρειες, για να αποτύχει αυτό το σχέδιο. Μαζί με το λαό, με οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γιατί αυτή η πολιτική είναι που γεννάει τα προβλήματα».
Απαντώντας στα περί «τοπικής ανάπτυξης» που προβλήθηκε ως στόχος, η Ελ. Παντελάκη τόνισε ότι «την αποσυνδέετε από τη γενικότερη πολιτική. Μπορεί να υπάρξει τοπική ανάπτυξη έτσι γενικώς και αορίστως, σε μια περιοχή, χωρίς να παρθεί υπόψη ποια ανάπτυξη έχεις συνολικά στην Ελλάδα; Είναι συνειδητή επιλογή το ότι αφαιρείσαι από το κύριο και να μιλάς μόνο για την τοπική ανάπτυξη». Συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση δικαιολογημένα συγκαταλέγει τους δημάρχους στους συμμάχους της, το πολιτικό προσωπικό της Τοπικής Διοίκησης, με βάση τους δοσμένους συσχετισμούς, που ενστερνίζονται το βασικό πυρήνα της πολιτικής, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και πρωταγωνιστείτε, ώστε η Τοπική Διοίκηση να αποτελέσει βασικό εργαλείο στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».
Στηρίζουν απόλυτα τα αντεργατικά σχέδια
Οπως φάνηκε και στο συνέδριο, η ΚΕΔΕ στηρίζει πλήρως τα σχέδια που επιδεινώνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Προκειμένου μάλιστα για την απρόσκοπτη υλοποίηση αυτών των σχεδίων, η τοπική διοίκηση πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης, με την παροχή κάποιων στοιχειωδών φιλανθρωπικών υπηρεσιών.
Αυτός είναι και ο τρόπος ώστε: «Οι δήμοι (να) απαντούν στην κρίση», όπως ήταν και το σύνθημα του συνεδρίου με δήθεν «Κοινωνική αλληλεγγύη και τοπική ανάπτυξη». Αλληλεγγύη που θα εκφράζεται με φιλανθρωπίες, την ίδια ώρα που υπηρεσίες της εμπορευματοποιούνται και κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται. Τοπική ανάπτυξη που στηρίζεται στη φθηνή δουλειά, με εργαζόμενους σκλάβους που θα έχουν ημερομηνία λήξης. Στην κατεύθυνση αυτή η ΚΕΔΕ πρωτοστατεί στην υλοποίηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ που θέλει την πρόσληψη προσωπικού για 135 μέρες το πολύ για έργα στους δήμους και προκρίνει την εξεύρεση χρημάτων για κοινωνικές δράσεις μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ζητεί επίσης τη διεύρυνση των πόρων του ΕΣΠΑ για τους δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που αφορούν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για καταπολέμηση της ανεργίας, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής, κλπ.
Την ίδια ώρα που παραδέχεται τις περικοπές στους πόρους των δήμων, η ΚΕΔΕ ζητεί να τις αποδοθούν αρμοδιότητες, Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, συμπληρώνοντας τη γνωστή «καραμέλα» αυτές να συνοδεύονται από πόρους. Συμπλέει απόλυτα η ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση, επιδίωξη της οποίας, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, είναι «μια Αυτοδιοίκηση που είναι ικανή να αναλάβει νέες αρμοδιότητες». Την ίδια ώρα, ο υπουργός ανακοίνωσε περικοπές στις δαπάνες των δήμων. Είναι προφανές πώς θα ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες που ζητεί η ΚΕΔΕ, καθώς η μεταφορά τους στους δήμους διευκολύνει την επιχειρηματική πρόσβαση σε αυτές και την επιβάρυνση των «δικαιούχων» οικογενειών. Για την εξεύρεση εσόδων προτείνεται η προσφυγή των δήμων σε νέο δανεισμό από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων ή άλλες τράπεζες.
Διευρυμένο ρόλο στην απασχόληση, στην εργασία δηλαδή με ημερομηνία λήξης, διεκδικεί η ΚΕΔΕ για λογαριασμό των δήμων. Ζητά την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και τη μετατροπή του σε Κεντρικό Επιτελικό οργανισμό και τη λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών απασχόλησης σε κάθε δήμο με εξασφάλιση της χρηματοδότησή τους. «Πρότασή μας η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και αλληλεγγύης, το οποίο να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης», σημειώνεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Μέτρα που ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια
Ξεχωριστό ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται η αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ, στις δομές διοίκησης του αστικού κράτους, γιατί έχουν αποστολή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετούν, κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με το συνδυασμό δημοτικοί σύμβουλοι. Οπως σημειώνουν, «αντιπαραθέτουμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης τον εργατικό - λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην εργατική - λαϊκή εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Αυτός ο δρόμος εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία, στηρίζεται στην εργατική - λαϊκή συμμετοχή. Μόνο σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, της εργατικής λαϊκής εξουσίας θα μπορέσουν να απαντηθούν το σύνολο των πραγματικών αναγκών του εργατόκοσμου που σήμερα υποφέρει».
Με το ψήφισμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί επείγοντα μέτρα που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες και με όρους ταξικού κινήματος. Και συγκεκριμένα:
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
  • Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων.
  • Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
  • Αντιπαλεύουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, ΜΚΟ κλπ.
  • Κατάργηση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ενταξη όλων των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.
  • Εργα υποδομής και πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία.
  • Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.
  • Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Εμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.
Διεκδικεί επίσης άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% επί του βασικού μισθού (ως κατώτατο βασικό μισθό θεωρούμε τα 1.400 ευρώ).
  • Βιβλιάριο ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συμμετοχή ή πληρωμή για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά το διάστημα της ανεργίας.
  • Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δανειακές υποχρεώσεις.
  • Επιδότηση ενοικίου καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Μειωμένα τιμολόγια (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, σταθερού τηλεφώνου) κατά 30% και απαγόρευση της διακοπής των αντίστοιχων υπηρεσιών κατά το διάστημα της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

R I X T A